Екип

Своя отпечатък върху театъра и града са оставили и имена като Леон Даниел, Вили Цанков, Крикор Азарян, Любен Гройс, Юлия Огнянова и много други. Наследството на тези хора е отправна точка за младата трупа, която се сформира в театъра в последните няколко години. РДТ е място, което приема с радост възможности за международно партньорство, за копродукции и за театрални ателиета, за чиято атмосфера благоприятства прекрасната природа в района.

История

С предписание № 11682 от 05.04.1951 г. на Комитета за наука, изкуство и култура към Околийския народен съвет – Смолян е формиран полупрофесионален среднородопски театър. На първото заседание на художествения съвет, състояло се на 13 април 1951 г., театърът е наречен Родопски Народен Театър. Негов първи директор е Райчо Гаврилов. Със заповед №1 Директорът командирова от Пловдив до Смолян за режисьор на първата постановка Сашо Симов.

Заповед №2 е за първите назначени – 14 души артисти (Петър Бечев, Иван Чичовски, Мария Чичовска, Мария Палагачева, Мария Пенчева, Георги Палагачев, Христо Колев, Лазар Лазаров, Бельо Белев, Добрина Гавраилова, Васил Каймакамов, Маруся Колева, Иванка Маринова, Радка Атанасова) 1 художник-сценограф (Кирил Гончаренко) и 1 сценичен работник (Никола Каракехайов). Първият работен ден е 3 май 1951г.

Първата избрана пиеса в репертоара на театъра е “Сватба” от Мария Симова. Премиерното представление е играно на 14 юли 1951 г. и това е официалното откриване на Родопския театър. Първият щатен професионален режисьор е Димитър Пунев, първият драматург – Михаил Величков, които са назначени през 1952 г.

Сградата

Сградата на Родопски драматичен театър е построена през 1984 година и е уникална като мащаб и архитектура на територията на страната. Според класация на САБ тя е в двадесетте най-добри сгради на столетието. Проекта на проф.арх. Стефан Попов (Професор на МЕЖДУНАРОДНАТА АКАДЕМИЯ ПО АРХИТЕКТУРА) печели Награда на Американския институт по архитектура – „Специален приз“ на Третото световно биенале за архитектура в САЩ – 1985 год.

Награди

Награда за музикално изпълнение на живо

връчвана от проф. Стефан Драгостинов, бе дадена на актьорския състав на „Оркестър Титаник”, РДТ Смолян на Наградите на НФМТФ и НЕТА Враца`22.

За костюмография

на Анна Шопова за спектакъла „Оркестър Титаник”,Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”- Смолян от Наградите на НФМТФ и НЕТА Враца`22

Награда на Община Смолян за 2022 г.

По случай 24 май – Ден на славянската писменост, българската просвета и култура, за постижения в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката с годишната награда на Община Смолян за 2022 г., е наградена актрисата от РДТ Гергана Либова.

За женска роля

на Емилия Ованесян за спектакъла „Оркестър Титаник”, Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”- Смолянот от Наградите на НФМТФ и НЕТА Враца`22.

Награда за режисура

на Благой Бойчев за спектакъла „Калуня – Каля” на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” - Смолян от Шестнадесетото издание на Зимния театрален фестивал “Сцена, палитра, слово” - Пловдив.

Селекцията за второто издание на Национален конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров" 2019

Делян Илиев – „Антигона и хората” по Софокъл

Националните награди „Аскеер 2018“

номинация на Дeлян Илиeв зa peжиcypaтa нa „Tpи cecтpи“ oт Aнтoн Π. Чexoв, в ĸaтeгopиятa „Изгpявaщa звeздa“

Най-добра актриса

Екипа на "Зле съшитият Орфей" колективен образ, „Най - добра актриса”, награда на Третия Европейски фестивал на пътуващия театър гр. Сливница 2017 г.

Награда за сценография

на Виктория Филипова за спектакъла „Нощен гост” на фестивала „Сцена, палитра, слово” – Пловдив 2017 г.

Награда на публиката

на спектакъла „Куклата Барби” на фестивала „Сцена, палитра, слово” – Пловдив 2017 г.

Номинация за "Икар" 2016

награда за главна мъжка роля и за сценография от фестивала във  Враца, в селекцията на международните театрални фестивали EXPONTO, Любляна - 2016, NETA, Тбилиси - 2016

Награда за актрисата

Десислава Минчева за моноспектаклите: „Кокошка с брошка” по приказки на Маргарит Минков, Център за изкуства „За Родопите” и „Жълто” от Петър Тодоров,  Родопски драматичен театър „Н. Хайтов“ - Смолян, режисьор Петър Тодоров за системна работа с децата, включително и с най-малките от 0 да 4 години.